Mød spraglenisserne

December 2023 i Randers City

  • Målgruppe For børn
  • Kategori Øvrige
  • Pris Gratis

Randers har sine egne nisser, nemlig spraglenisserne og teenagerspraglenisserne. De spreder julestemning i byens gader i december.

Der var engang en snu ølbrygger på bryggeriet Thor i Randers. Som lille dreng satte han hver aften i december juleøl op på loftet til nisserne. Og om morgenen når han kiggede i ølkanden, var den tom. Så vidste han, at der var nisser på loftet.

Han fortsatte hver eneste jul med at sætte juleøl op til nisserne, og da han blev voksen og bryggede juleøl, begyndte han at brygge nisseøllet ekstra nisselækkert.

"Jeg har givet nisserne juleøl i mange år, så nu er det på tide, de giver mig noget," tænkte han og skrev en ønskeseddel til dem, som han satte fast i hanken på kanden med juleøllet. Han ønskede sig et tryllepulver, der kunne gøre nisser synlige og store som mennesker, så de kunne glæde hele byen.

Juleaften, da alle gaverne var pakket op, lå der under juletræet en lillebitte gave tilbage – den var til ham. Han pakkede den hurtigt op, og i gaven lå der en lille pose med pulver og et brev, hvor på der stod:

"Tak for juleøl i alle disse år. Sig rimet, når du drysser, og rør så godt!

'Når træet tændes, pas på du ikke blændes.
Vi kommer til jul, frem fra vores skjul.'

Julehilsen
Spraglenisserne"

Den lille pose og brevet gemte han et helt år. Da julen nærmede sig igen, tog han begge dele frem. Da alle andre var gået hjem, og han var helt alene på det store bryggeri, åbnede han posen og dryssede forsigtigt pulveret ned i juleølsbryggemaskinen. Mens han rørte godt rundt i nisseøllet, sagde han rimet:

"Når træet tændes, pas på du ikke blændes.
Vi kommer til jul, frem fra vores skjul."

Pulveret og rimet har virket, ved han, for han har set spraglenisserne titte frem rundt omkring i byen.

Ølbryggeren glæder sig hvert år, til det bliver den 1. december, så han igen kan hilse på Spraglenisserne.

Teenagerspraglenisserne huserer mest af alt på Spraglenisseakademiet, men kommer sommetider også ud. Akademiet ligger et hemmeligt sted i Randers, og det er temmelig lille og gammelt. Det har ligget på det samme sted i 1079 år.

På Spraglenisseakademiet er der lange gange med røde løbere, alle dørene er røde, tavlen er rød, og kridtet er grønt. Der er 12 elever i hver klasse og en meget gammel spraglenisselærer til at undervise.

Teenagerspraglenisserne skal gå på Spraglenisseakademiet i 5 år – et år for hver finger (så lærer de også lidt regning). De går på Spraglenisseakademiet fra den 1. december og 24 dage frem. Resten af året har de juleferie.

Det første år hører de spraglenissehistorier, synger spraglenissesange og siger spraglenisserim og -remser.

Det andet år skal de lære historien om, hvorfor spraglenisser kan blive så store som mennesker og synlige for mennesker.

Det tredje år skal de lære spraglenissetraditioner.

På fjerde år skal de lære om mennesker (hvorfor gør de, som de gør), og ikke mindst skal de lære om menneskenes juletraditioner.

På det femte og sidste år skal de, hvis de har været gode spraglenisseelever, lære at trylle.

Det teenagerspraglenisserne glæder sig allermest til, er det fjerde år, hvor de skal på ekspedition ude blandt menneskene. Her skal de skal lære noget om menneskene og deres juletraditioner. Det er netop teenagerspraglenisseelever fra fjerde år, randrusianere kan møde på gaden. Men teenagerspraglenisserne gør ikke altid, som de får besked på - de gider ikke gøre som de gamle, støvede spraglenisser. De vil have nytænkning. De vil selv bestemme, hvad de har på af spraglenissetøj, og hvad de synger og gør. Man ved aldrig, hvad teenagerspraglenisserne finder på.

Tag pænt imod teenagerspraglenisserne. Hvis de skulle blive for frække, så må I godt fortælle det til de voksne spraglenisser.