Mød spraglenisserne

Lørdag den 2. december til lørdag den 23. december 2023 i Randers City

 • Målgruppe For børn
 • Kategori Øvrige og Den sidste uge op til jul
 • Pris Gratis

Tænk engang, Randers har sine helt egne nisser. Spraglenisserne hedder de - de bor her, der og alle vegne, og så kan de blive store som mennesker!

I december spreder spraglenisserne julestemning i byens gader.

Du kan også møde teenagerspraglenisser i byens gader.

Du kan møde spraglenisser:

 • Lørdag den 2. december kl. 13.00-14.30
 • Søndag den 10. december 13.00-14.30
 • Lørdag den 16. december kl. 13.00-14.30
 • Søndag den 17. december kl. 13.00-14.30
 • Fredag den 22. december kl. 16.00-17.30

Du kan møde teenagerspraglenisser:

 • Lørdag den 2. december kl. 12.00-13.00
 • Søndag den 3. december kl. 13.00-14.00
 • Lørdag den 9. december kl. 12.00-13.00
 • Lørdag den 16. december kl. 12.00-13.00
 • Lørdag den 23. december kl. 14.00 - 15.00

Historien bag spraglenisserne

Der var engang en snu ølbrygger på bryggeriet Thor i Randers. Som lille dreng satte han hver aften i december juleøl op på loftet til nisserne. Og om morgenen når han kiggede i ølkanden, var den tom. Så vidste han, at der var nisser på loftet.

Han fortsatte hver eneste jul med at sætte juleøl op til nisserne, og da han blev voksen og bryggede juleøl, begyndte han at brygge nisseøllet ekstra nisselækkert.

"Jeg har givet nisserne juleøl i mange år, så nu er det på tide, de giver mig noget," tænkte han og skrev en ønskeseddel til dem, som han satte fast i hanken på kanden med juleøllet. Han ønskede sig et tryllepulver, der kunne gøre nisser synlige og store som mennesker, så de kunne glæde hele byen.

Juleaften, da alle gaverne var pakket op, lå der under juletræet en lillebitte gave tilbage – den var til ham. Han pakkede den hurtigt op, og i gaven lå der en lille pose med pulver og et brev, hvor på der stod:

"Tak for juleøl i alle disse år. Sig rimet, når du drysser, og rør så godt!
'Når træet tændes, pas på du ikke blændes.
Vi kommer til jul, frem fra vores skjul.'

Julehilsen
Spraglenisserne"

Den lille pose og brevet gemte han et helt år. Da julen nærmede sig igen, tog han begge dele frem. Da alle andre var gået hjem, og han var helt alene på det store bryggeri, åbnede han posen og dryssede forsigtigt pulveret ned i juleølsbryggemaskinen. Mens han rørte godt rundt i nisseøllet, sagde han rimet:

"Når træet tændes, pas på du ikke blændes.
Vi kommer til jul, frem fra vores skjul."

Pulveret og rimet har virket, ved han, for han har set spraglenisserne titte frem rundt omkring i byen.

Ølbryggeren glæder sig hvert år, til det bliver den 1. december, så han igen kan hilse på Spraglenisserne.

Spraglenisserne findes kun i Randers takket være den snu ølbrygger!

Ude i Vorup Enge bor naturnissen Nilus. Der har han boet i 467 år. Han er ikke så glad for at komme over broen, for Nilus er så lille, at han er bange for at falde ned mellem hullerne i broen.

Ude i engene holder han øje med dyrene. Hvis han ser en fugleunge, der er faldet ud af reden, hjælper han den op. Hvis en frø er faret vild og ikke kan finde hjem, drysser han pulver over den, så den kan finde hjem. Han kender regnskoven og de spændende dyr, der bor derinde. For om aftenen, når der er lys i kuplerne, sidder han med sin kikkert og ser på livet derinde. Nilus har i sin kikkert set en stor hvid firkantet byggeklods et andet sted i byen med rødt vandfald i! ”Der må da bo nogle spændende dyr,” tænker han.

Nu hvor Nilus kan blive stor som et menneske, fordi han har drukket af den helt specielle juleøl, så tør han godt komme over den blå cykelbro. Ja, så vil han kigge nærmere på det røde vand og byen.

Naturnissen Nilus er vild med dyr og natur.

Herdis er en rigtig handelsnisse. Hun er 346 år og elsker at købe, sælge og bytte ting og sager. Herdis er ret kendt blandt alle byens nisser, for mangler nisserne noget, så kan det fås hos Herdis.

Da Herdis var ung, lavede hun en speciel vogn, hvorpå hun havde masser af ting til salg. Så gik hun fra nisse til nisse og solgte fra vognen. Hun var nemlig pranger. Nu har Herdis lavet en lille forretning i et hjørne på Rådhusets loft, hvor hun bor.

Herdis er særlig glad for flotte duge og lysestager. En dag kom en gammel nisse og ville sælge Herdis en flot lysestage med tre arme. Herdis købte den straks, og i mange år stod den på bordet i Herdis' stue. 124 år senere kom en ung nissefyr, som manglede en smuk gave til sin kæreste. Herdis viste ham en flot dug med røde hjerter på, men det var ikke lige det, nissefyren havde tænkt sig. Så hentede Herdis lysestagen, og da nissefyren så den, blev han ellevild; det var lige den gave, han ledte efter. Den blev smukt pakket ind i rødt julepapir med guldbånd om. Herdis var glad, da han gik med gaven under armen, for hun vidste, at tilfredse kunder kommer tilbage.

Handelsnissen Herdis glæder sig til at hjælpe menneskene med at finde de rigtige julegaver.

Sangnissen Selma kan synge, så honninghjerterne smelter. Hun er verdenskendt blandt nisser for sin smukke stemme.

Selma selv er meget glad for sin stemme, og hun er lidt af en primadonna. Da hun var ung rejste hun rundt i verden og sang på gader og stræder, men nu synger hun kun for publikum, der værdsætter en stor stemme.

Selma bor i Sct. Mortens Kirke, hvor hun har et nissebørnekor. Hun elsker nissebørn, specielt dem der kan synge. Selma synger for og nissebørnene skråler med, det bedste de har lært. ”Om igen, om igen,” lyder det fra kirken, ”det skal være helt perfekt”.

Selma og nissebørnekoret optræder med deres julesange rundt om på byens spillesteder. Selma er specielt glad for koncerter på Værket. Det er der, hun hører hjemme, mener hun.

Selma ved ikke, hvor gammel hun er. Måske har hun glemt det, eller måske vil hun ikke indrømme, at hun faktisk er ret gammel.

Selma er lidt forvirret og synger af og til forkert. Det skyldes, at hun har så mange sange i hovedet. Når versefødderne ikke passer, søger hun hjælp hos sit publikum. 

Den mindste af spraglenisserne er Mekaniknissen Morits – sølle 173 år er han, og han er supervild med mekanik.

Morits har lavet sig en elbil, og i den fræser han rundt fra sted til sted. De steder han holder mest af, er der, hvor de laver tog og vindmøller. Wauw, der er masser af mekanik at kigge på i Randers – lige noget for Morits.

Morits er supergod til at lave alt muligt ud af ingenting. Det allerbedste sted han ved, er "Skrotten". Det er det sted, hvor nisserne smider deres gamle mekaniske ting ud. Det er også der Morits boer.

Morits har lavet en automatisk grødvækningskoger ud af en gammel computer og en cykel. Den er så smart, han kan ligge i sin seng om morgenen og trykke på remoten. Så går den i gang, og Morits vågner ved duften af nykogt grød.

Så glæd dig til at møde Mekaniknissen Morits og se, hvad han nu har fundet på at lave mekanisk.

Spånissen Sibylle er den ældste af alle nisserne – 699 år.

Sibylle har ikke altid boet i Randers. Hun boede førhen i et land meget, meget lang væk. Men Sibylle havde hørt, at et sted oppe mod nord var der noget, der hed hvid jul og masser af lys i træerne og i gaderne. Det ville hun så gerne se, for der hvor hun boede, var der varmt og solskin juleaften. Så da hun var 434 år, pakkede hun sydfrugterne og flyttede til Randers – lige ind i Helligåndshuset! Der bor der nemlig nisser, der ligesom Sibylle kan hjælpe med at finde ting, der er blevet væk. Disse nisser hedder klogkonenisser eller heksenisser.

En heksenisse er slet ikke det samme som en ond heks fra eventyr. En heksenisse er en venlig nisse, der hjælper folk. Blandt dem føler Sibylle sig hjemme, men hun ville nu hellere kaldes for en spånisse, for spånisse var netop det, hun var i landet meget lang væk.

Spånissen Sibylle kan hjælpe dig med at finde julestemningen, hvis den er blevet væk.

Randers er kendt for sine smukke spraglenissepiger, og den smukkeste af alle er spraglenissepigen Katy.

Katy er en rigtig krukkenisse. Hun har så meget kærlighed, at det sommetider flyder over. Katy er ikke kun smuk udvendig, men også indvendig. Hun har nøglen til kærlighed i en kæde om halsen. Katy deler gerne ud af sin kærlighed, faktisk kommer der nisser fra hele Danmark for at lære, hvordan hun gør.

Da Katy startede med at være krukkenisse, kom der unge nisser til byen for at lære at fotografere hende. Nu er det bare kendt, at Katy er smuk og lækker. Det er Katy ret stolt af, så hvert år når der er nissekomsammen i De Buhlske Stuer, er det altid Katy, der skal sige de smukke velkomstord.

Katy bor tæt ved Randers bro lige ved den store krukke. Det er så smukt, når den viser alle regnbuens farver, syntes Katy.

Hvis du møder Krukkenissen Katy, kan hun vise dig kærlighedsnøglen og lære dig, hvordan man bliver smuk både udvendig og indvendig.

Folke har rejst på de store verdenshave og prøvet meget i sine 573 år. Da han var ung og stærk, var han pramdrager. Dengang slæbte han prammen ned af Gudenåen til Silkeborg med grødris. Men Folke havde lyst til at komme ud og se verden, så en dag hoppede han på et skib i Randers Havn. Det bragte ham langt fra Danmark og ved at hoppe fra det ene skib til det andet, kom han jorden rundt. Han har været jorden rundt 143 gange.

Da Folke for 142 år siden hørte kaptajnen sige ”nu er vi i Randers,” så hoppede han af. Ude godt, men hjemme bedst, sagde han, og han syntes nu, det var på tide at finde sig en spraglenissekone og få en masse spraglenissebørn. Han har ikke fundet den eneste ene endnu, han leder stadig.

Folke har bygget sig en smart husbåd. På den måde kan han altid høre lyden af klukkende vand – en lyd som han elsker.

Fjordnissen Folke fortæller historier fra de store verdenshave, men det er nu ikke alt, hvad han fortæller, man skal tro på.

Landnissen Luffe er en ny spraglenisse i Randers. Luffe boer i Dyrby, hvor han nyder at gå tur i skoven og kigge ud over markerne.

Luffe er lige blevet spraglenissestudent fra spraglenisseakademiet og er nu en rigtig spraglenisse. De andre spraglenisser har inviteret Luffe ind til Randers for at se den flotte julepynt i byen. Luffe er overrasket, betaget og begejstret for alt, der lyser og glimter. Han husker det tydeligt fra sin spraglenisseekspedition med spraglenisseakademiet.

Luffe er 112 år og den yngste af spraglenisserne.

Luffe er vant til at tage fat med sine store hænder, så hvad skal han lige gøre af hænderne her i byen, når der ikke er noget, der skal løftes, plukkes, pilles eller graves? Det ved han ikke. Derfor kan han godt finde på at tage børnene i hånden og sammen med dem kigge på julepynt.

Luffe bliver i byen i december, men han kan ikke undvære den friske luft og de åbne marker, så når julen er ovre, tager han hjem til Dyrby. Men han kommer garanteret igen næste jul.

Historien bag teenagerspraglenisserne

Mange vil nok undre sig over, at der er teenagerspraglenisser på gaden i Randers. Det har sin helt egen historie.

Teenagerspraglenisser går ikke i skole, de går på spraglenisseakademiet. Det er det sted, hvor de skal lære at være rigtige Spraglenisser. Spraglenisseakademiet ligger et hemmeligt sted i Randers, og det er temmelig lille og gammelt. Det har ligget på det samme sted i 1079 år.

I spraglenisseakademiet er der lange gange med røde løbere, alle dørene er røde, tavlen er rød og kridtet er grønt. Der er 12 elever i hver klasse og en meget gammel spraglenisselærer til at undervise.

Teenagerspraglenisserne skal gå på Spraglenisseakademiet i 5 år – et år for hver finger (så lærer de også lidt regning). De går på Spraglenisseakademiet fra den 1. december og 24 dage frem. Resten af året har de juleferie.

Det første år hører de spraglenissehistorier, synger spraglenissesange og siger spraglenisserim og -remser.

Det andet år skal de lære historien om, hvorfor spraglenisser kan blive så store som mennesker og synlige for mennesker.

Det tredje år skal de lære spraglenissetraditioner.

På fjerde år skal de lære om mennesker (hvorfor de gør, som de gør) og ikke mindst om menneskenes juletraditioner.

På det femte og sidste år skal de, hvis de har været gode spraglenisseelever, lære at trylle.

Det teenagerspraglenisserne glæder sig allermest til, er det fjerde år, hvor de skal på ekspedition ude blandt menneskene. Her skal de skal lære noget om menneskene og deres juletraditioner.

Det er netop de 12 teenagerspraglenisseelever fra fjerde år, randrusianere kan møde på gaden. Men teenagerspraglenisserne gør ikke altid, som de får besked på – de gider ikke gøre som de gamle, støvede spraglenisser. De vil have nytænkning. De vil selv bestemme, hvad de har på af spraglenissetøj, og hvad de synger og gør. Man ved aldrig, hvad de teenagerspraglenisser finder på.

Tag pænt imod teenagerspraglenisserne. Hvis de skulle blive for frække, så må I godt fortælle det til de voksne spraglenisser.