Jul i gamle dage

At der i Randers gøres noget ganske særligt ud af julen er langt fra en tilfældighed. Med hjælp fra Randers Stadsarkiv kan du her læse lidt om de stolte juletraditioner i Randers.

Jul i Slotsgaden

Først med granguirlander og elektrisk julelys

Som det første sted i Danmark uden for hovedstaden fik Randers omkring år 1910 ophængt granguirlander i gadebilledet. Det var 88 år efter, at de første juletræer blev tændt i private hjem i provinsen – også den gang var Randers blandt de første. Byen var også firstmover, da der i 1930 for første gang i provinsen blev ophængt granguirlander med elektrisk lys.

Idemanden bag de oplyste gader var Købmand Koch i Sct. Mortens Gade. De andre handlende i gaden var med på idéen, og det samme var de i blandt andet Brødregade, Rådhusstræde, Torvegade og Houmeden.

Elværket leverede de nødvendige lamper og billig strøm. Året efter var det byen, der stod for udsmykningen. 6000 pærer var fordelt på 13 gader. I den anledning skrev Randers Amtsavis "at ingen by i Danmark, hovedstaden medregnet, har en juleilluminering så smuk som udsmykningen i Randers. Intetsteds hænger de lysbehængte guirlander så tæt".

Første granguirlander med elektrisk lys i Randers 1930 på Sct. Mortens Gade

100 år med juletræ på Rådhustorvet

I 2018 er Rådhustorvet pyntet med både stort juletræ og kæmpe adventskrans. Traditionen med at oppynte Rådhustorvet går 100 år tilbage. Det begyndte for alvor i 1920, hvor der for første gang blev opsat et stort juletræ med elektriske lys. Træet blev rejst af Frelsens Hær. Ved siden af stod en indsamlings "gryde", hvor forbipasserende kunne putte penge i til de fattige. To år tidligere havde Frelsens Hær for første gang opsat et lille transportabelt juletræ, der blev taget væk om aftenen. Fotoet herunder er fra 1953.

Rådhuset på Rådhustorvet pyntet op til jul i 1953