Juleudstilling: Juleliv på gården

16. november 2019 - 5. januar 2020 på Museum Østjylland

Tegning: Theresa Jessing. Theresas juletegninger er en del af udstillingen Jul på gården.

Årets juleudstilling er en smuk hyldest til den gode, gammeldags, hjemmelavede jul, hvor man ude på gårdene slagtede, bagte og lavede hjemmelavede julegaver.

Mange af vores juletraditioner er kommet til over flere hundrede år. De ældste traditioner stammer fra julelivet på gården, og de nyere traditioner er kommet til, efterhånden som julen blev mere borgerlig og kommerciel. De tidligste juletraditioner har deres udspring i slagtning, bagning og alle de juleforberedelser, der er knyttet til selvforsyningen på landet. Dyr, mennesker og den omgivende natur var meget afhængige af hinanden, og høsten eller slagtningen fik betydning for de efterfølgende juleforberedelser.

I udstillingen blander de praktiske historier sig lystigt med sagn om mystiske, rødhuede væsner i laden, som man skal holde sig gode venner med.

Udstillingen er lavet i samarbejde med tegneren Theresa Jessing, og hendes finurlige og detaljerede juletegninger danner rammen om museets mange genstande. Der er fundet næsten 100 genstande fra museets righoldige magasiner. Udstillingens gæster kan glæde sig til at opleve alt fra kaner og nisser til hjemmelavede hagesmække og et ægte bornholmerur. Tegningerne og genstandene komplementerer hinanden, og fortæller forskellige sider af den samme historie.

Undervejs i udstillingen titter sjove aktiviteter op, så den dovne julekrop kan komme lidt i gang.

Tegning: Theresa Jessing